Медицински митове: Витамини и хранителни добавки

Индустрията на хранителните добавки е огромна. През 2016 г. световният сектор на хранителните добавки е достигнал приблизително 132,8 млрд. щатски долара оборот. Някои експерти прогнозираха, че до 2022 г. тази цифра ще надхвърли 220 млрд. долара.

Според американското Национално проучване на здравето и храненето, проведено в периода 2011-2012 г., 52% от възрастните в САЩ са съобщили, че използват някакъв вид добавка. Почти всеки трети (31%) е приемал мултивитамини.

Хората, разбираемо, искат да бъдат здрави и без болести. Ако всеки ден изпиват сравнително евтино хапче, което увеличава шансовете им за здрав и дълъг живот, не е изненадващо, че добавките са популярни.

Когато желанието за добър живот се съчетае с дръзка маркетингова кампания, изпълнена с тонизирани тела и перфектни усмивки, добавките се продават с пълна сила.

„Преди да продължим, е важно да отбележим, че добавките са важни за някои хора. Например, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съветват жените в детеродна възраст да приемат добавки с фолиева киселина“, пише Medical News Today. По същия начин за хората, които живеят в по-студен климат, витамин D е важна добавка, особено през тъмните месеци.

Ако вашият лекар ви е предписал да приемате някакъв вид добавка, важно е да я взимате, както ви е препоръчал, казват специалистите.

Като цяло обаче за възрастни без здравословни проблеми, които се хранят балансирано, по-голямата част от добавките не са необходими. Тъй като тези продукти се намират в пресечната точка на науката и маркетинга, не е изненадващо, че има някои погрешни схващания за ползите от тях.

1. Повече е винаги по-добре

Когато става въпрос за витамини, повече не винаги е по-добре. Всъщност понякога повече може да бъде опасно. Тъй като добавките с витамини и минерали се предлагат без лекарско предписание, на хората може да им бъде простено да смятат, че те са безопасни в каквато и да е доза.

Големите дози от някои витамини обаче могат да попречат на фино настроените системи на организма. Например според Американското дружество за борба с рака „твърде много витамин С може да попречи на способността на организма да усвоява медта - метал, който му е необходим. Твърде много фосфор може да попречи на усвояването на калций. Организмът не може да се освободи от големи дози витамини А, D и К и те могат да достигнат токсични нива, когато се приемат твърде много“.

Освен това твърде много витамин С или калций може да предизвика диария и болки в стомаха. Приемането на твърде много витамин D за дълъг период от време може да доведе до натрупване на калций в организма, което се нарича хиперкалциемия. Хиперкалциемията може да отслаби костите и да увреди сърцето и бъбреците.

2. Ако на етикета пише „натурален“, значи продуктът е безопасен.

За съжаление терминът „натурален“ е доста изпразнен от съдържание по отношение на безопасността или ефективността на дадена добавка. Не всичко, което е натурално е полезно. Като силно преувеличен пример може да се посочи цианидът. Той е естествено съединение, което папратите произвеждат. Никой обаче не предлага добавките да съдържат цианид, нали?

Някои естествени растителни съединения наистина имат лечебни свойства, но нещата не са еднозначни. Например корените на глухарчето са слабително средство, докато листата му са диуретик.

Съществува и въпросът за разтварянето: Каква част от растителното съединение остава в крайния продукт? Може да е минимална следа или екстрактът да е силно концентриран.

3. Добре е да се приемат хранителни добавки заедно с обичайните лекарства

Както беше споменато по-горе, тъй като добавките не се нуждаят от лекарско предписание и много от тях претендират, че са „натурални“, съществува широко разпространено погрешно схващане, че те не могат да взаимодействат с предписаните лекарства.

В действителност много от тези продукти съдържат активни съставки, които могат да взаимодействат с други лекарства. Следователно добавките могат да засилят или намалят действието на фармацевтичните лекарства.

В обзор от 2012 г. изследователи проучват „лекарствените взаимодействия и противопоказания, свързани с билките и хранителните добавки“. Те откриват не по-малко от 1491 различни взаимодействия между билкови и хранителни добавки и лекарства. По-специално, най-голям брой взаимодействия са установени при добавки, съдържащи магнезий, жълт кантарион, желязо, калций и гинко.

Фактът, че мнозинството от хората, които приемат билкови или хранителни добавки, не обсъждат тази употреба с лекарите си, засилва потенциалните проблеми.

4. Витаминните и минералните добавки защитават здравето на сърцето

Идеята, че приемът на добавки с витамини и минерали ще защити сърцето, е успокояваща. Въпреки това, голям преглед и мета-анализ, публикувани през 2018 г., не могат да открият значителна полза. В общи линии, авторите заключават: „Като цяло, данните за популярните добавки (мултивитамини, витамин D, калций и витамин С) не показват устойчива полза за превенция на сърдечносъдови заболявания, инфаркт на миокарда или инсулт, нито пък има полза от тях за намаляване на общата смъртност, която да подкрепя продължителната им употреба“.

Въпреки че са установили, че „само фолиевата киселина и витамините от група В с фолиева киселина, В6 и В12 намаляват инсулта“, учените твърдят, че като цяло тези ефекти са малки.

При все това, мета-анализ от 2019 г. установи връзки между добавките с фолиева киселина и намаления риск от инсулт при хора със сърдечносъдов риск. А резултатите от друго проучване на показаха 10% по-нисък риск от инсулт и 4% по-нисък риск от общо сърдечносъдово заболяване при добавяне на фолиева киселина.

5. Витамин С предпазва от настинка

Въпреки че има зрънце истина в това общоизвестно схващане, доказателствата, че витамин С може да предотврати настинка, са слаби.

Например, през 2013 г. Cochrane (неправителствена организация със седалище във Великобритания, в която участват учени и лекари от 190 държави и която предоставя научни данни и изследвания, свързани със здравето) прави преглед на съществуващите доказателства. Целта на авторите е била „да установят дали витамин С намалява честотата, продължителността или тежестта на обикновената настинка, когато се използва или редовно всеки ден, или като терапия при появата на симптоми на настинка“.

Учените установяват, че добавката с витамин С не предотвратява обикновената настинка при общото население. Те обаче стигат до заключението, че тя намалява тежестта на симптомите и продължителността на настинката. Изследователите също така заключават, че витамин C „може да бъде полезен за хора, изложени на кратки периоди на тежки физически натоварвания“, като например маратонците.

6. Витамин D предпазва от рак

Учените са провели голям брой изследвания, за да проверят дали витамин D може да помогне за намаляване на рака или за неговото лечение. Въпреки големия брой изследвания, както се обяснява в една научна статия от 2018 г., все още няма „консенсус по въпроса дали витамин D има благоприятен противораков ефект“.

Също така през 2018 г. едно рандомизирано, плацебо-контролирано проучване, в което участват 25 871 участници, изследва добавките с витамин D и риска от рак. Изследователите са установили, че „добавките с витамин D не водят до по-ниска честота на инвазивен рак или сърдечносъдови събития в сравнение с плацебо“.

Заслужава да се отбележи обаче фактът, че все още няма категорична позиция по въпроса. Например, както обяснява Американското дружество за борба с рака, „някои проучвания са установили връзка между ниските нива на витамин D и по-високия риск от колоректален рак. Други проучвания обаче не откриват значима връзка“.

Голям мета-анализ, публикуван през 2019 г., стига до заключението, че въпреки че витамин D не намалява честотата на раковите заболявания, той намалява смъртността от рак. По подобен начин, голямо клинично проучване, публикувано година по-късно, установи, че въпреки че приемът на витамин D не е свързан с намаляване на честотата на раковите заболявания, той е свързан с намаляване на честотата на напредналите ракови заболявания.

7. Пробиотиците и пребиотиците лекуват всичко

През последните години се появиха главозамайващи количества продукти, които претендират, че подобряват здравето на червата и се справят с безброй други проблеми. По-специално, всички станахме свидетели на възхода на пробиотиците и пребиотиците.

Пробиотиците са храни или хранителни добавки, които съдържат микроорганизми, докато пребиотиците са храни или хранителни добавки, които съдържат съединения, предназначени за насърчаване на чревните бактерии.

Няма съмнение, че чревните бактерии са жизненоважни за доброто здраве. Науката за микробиома е все още сравнително млада, но той вече е свързан с толкова различни състояния като хипертония, диабет и депресия.

Въпреки че все още има големи пропуски в разбирането ни за връзката между микробиома и здравето, един факт, който тази млада област е доказала по безспорен начин, е, че тя е невероятно сложна.

Учените демонстрираха, че пробиотиците могат да помогнат при няколко здравословни проблема, включително да намалят диарията, свързана с приема на някои антибиотици, и да облекчат някои симптоми на синдрома на раздразнените черва (IBS). Въпреки това, извън няколко специфични състояния, има малко доказателства, че пробиотиците или пребиотиците могат да бъдат полезни за здравето.

Разбира се, това може да се промени, когато учените проведат повече изследвания. Понастоящем обаче продажбата на пробиотици и пребиотици се стимулира от маркетинга, като се използват размити термини като „чревно здраве“ и „здраве на храносмилателната система“.

По данни на американския Национален център за сътрудничество за здравето на коренното население (NCCIH) „в повечето случаи все още не знаем кои пробиотици са полезни и кои не. Също така не знаем какво количество от пробиотика би трябвало да приемат хората или кой би имал най-голяма вероятност да се повлияе благоприятно от него. Дори за състоянията, които са изследвани най-много, изследователите все още работят за намирането на отговори на тези въпроси“.

Тъй като властите не смятат пробиотиците за лекарства, те ги регулират по-слабо, което внася други опасения. Както обяснява един от учените „настоящата регулация на пробиотиците е недостатъчна за защита на потребителите и лекарите, особено когато пробиотиците са насочени към лечение на сериозни заболявания на базата на начина на хранене“.

8. Антиоксидантите удължават живота

Оксидацията (окисляването) е химична реакция, която протича като част от много процеси в човешкото тяло. При нея се образуват свободни радикали, които са силно химически реактивни и могат да увредят клетките и техните компоненти.

Антиоксидантите са съединения, които предотвратяват окисляването, и включват витамин С, витамин Е, селен и каротеноиди, като бета-каротин.

Като цяло плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти. Тъй като тези храни са важни за доброто здраве, може да се предположи, че антиоксидантите могат да бъдат една от причините те да са толкова полезни за организма. Това обаче не е непременно така, както обясняват от NCCIHT. „Изследванията показват, че хората, които ядат повече зеленчуци и плодове, са с по-нисък риск от няколко заболявания; не е ясно обаче дали тези резултати са свързани с количеството антиоксиданти в зеленчуците и плодовете, с други компоненти на тези храни, с други фактори в храненето на хората или с друг избор на начин на живот“, казват от там.

От NCCIH отбелязват също така, че големи проучвания са разглеждали дали антиоксидантните добавки могат да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания, включително рак, сърдечносъдови заболявания и катаракта, но „в повечето случаи антиоксидантите не са намалили рисковете от развитие на тези заболявания“.

Звучи правдоподобно твърдението, че освен здравословното хранене, приемът на антиоксидантни добавки може да намали допълнително окисляването и по този начин да намали риска от заболявания и смърт. Както при повечето неща в медицинската наука обаче, истината е малко по-сложна.

Съществуват някои доказателства, че приемът на антиоксидантни добавки може да намали продължителността на живота. За да проучи този въпрос, Cochrane провежда мащабно проучване. Учени от организацията обединяват резултатите от 78 рандомизирани клинични проучвания, които включват общо 296 707 участници.

Когато анализирали само проучванията с най-нисък риск от отклонение, вероятността участниците, които са приемали антиоксидантни добавки, да умрат била 1,04 пъти по-голяма от тази на тези, които не са приемали добавки или са приемали плацебо.

Като цяло екипът на Cochrane стига до заключението, че „съществуващите доказателства не подкрепят употребата на антиоксидантни добавки в общото население или при пациенти с различни заболявания“.

Изводът

Витамините, минералите и антиоксидантите са жизненоважни за доброто здраве. Като цяло обаче разнообразното и здравословно хранене ще осигури на хората достатъчно количество от тях.

С изключение на витамин D и фолиева киселина, както е разгледано във въведението, ползите от добавките за възрастни изглеждат в най-добрия случай минимални. Въпреки че индустрията за хранителни добавки процъфтява, скептичното отношение към маркетинговите материали на компаниите със сигурност няма да навреди на хората.

Всеки, който планира да приема добавки, но вече има съществуващо заболяване, трябва първо да се посъветва с лекаря си.

Специално за теб

Здравословно приготвена храна от нутриционист

Започни сега