Нашият Блог
Интересни статии за здравословно хранене
Интересни статии за здравословно хранене

Балансът в чинията и изборът на правилни навици са най-важните инструменти за контролиране на двете състояния, твърдят лекарите

Правилната стратегия, устойчивите навици и позитивната нагласа може да доведат не само до достигане на желаното тегло, но и до подобрено усещане за сила, енергия и вътрешен баланс

Намалете с 500 калории дневния прием, но не падайте под 1200 калории на ден. Добавете и движение, съветват специалистите

То е сложна комбинация от индивидуални фактори като възраст, пол, височина, генетика и здравословно състояние. В медицината вече се говори за „здравословен диапазон“, който може да варира значително между отделните хора

Те имат антиоксиданнти в изобилие, пълни са с витамин А и С, както и с калий и калций

Те подпомагат чревния микробиом, допринасяйки за по-добро здраве и настроение, кават учени от Харвард
.jpg)
Ниското качество на ястията, които се конумират, е свързано с повишена вероятност от тежки симптоми на заболяването при възрастни, сочи изследване в Обединеното кралство

Hово проучване ги свързва с ранните признаци на Болестта на Паркинсон

Инулинът, който е в изобилие в бананите, пшеницата, лука и чесъна, не храни само „добрите бактерии“, а активира широка мрежа от микроорганизми в храносмилателната система, разкриха учени от Виенския университет

Млякото, пуешкото месо, морковите, сьомгата и зеленолистните зеленчуци са сред тях

Това сочат резултатите от 2-годишно изследване на учени от американция Национален здравен институт, публикувани в Aging Cell

Този модел на хранене може да доведе до деструктивни промени в циркадния ритъм. Това пък може да повлияе негативно на съня, както и на инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата, твърдят учени от Станфордския университет.

Витамините и хранителните добавки днес са по-популярни от всякога. Но дали са точно това, което се твърди за тях? Medical News Today разглежда редица вярвания, свързани с хранителните добавки, и заблуди, отнасящи се до минералите.

Познаването на индивидуалните особености на организма и как той реагира на различни храни може да помогне за създаване на персонализирани диети, които да подобряват здравето и намаляват риска от хронични заболявания, пише News Medical

Те задействат нашите допаминови центрове за самовъзнаграждение, сочи ново проучване, публикувано в Cell Metabolism. Ние буквално трябва да се борим с подсъзнателния стремеж да изядем нещо мазно и сладко, твърдят учените

Богатото съдържание на флавоноли, по-специално кверцетин, влияе върху начина, по който организмът метаболизира алкохола и това може да е причината, твърдят авторите на ново проучване, публикувано в Scientific Reports

Най-добре е минералът да се набавя от пълноценна храна, той може да бъде загубен при рафиниране и обработка. Прекомерната употреба на магнезиеви добавки може да бъде токсична, предуреждават специалистите

Започнете с включване на разнообразни зеленчуци и плодове във всяко ядене и бавно намалявайте животинските продукти, съветват учени от „Харвард“

Спрете трансмазнините, заредете се с фибри, хапвайте по-често риба и ядки, съветват учените

Ново проучване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, констатира че режимът на растителна основа е по-работещ при възрастни с наднормено тегло

Приемът на този плод може да намали вероятността от прояви на ринит, пароксизмални хрипове, екзема и хранителни алергии, сочат резултатите от ново проучване

То е чудесен източник на протеини и селен и е с нисък гликемичен индекс. Учени твърдят, че приемът му може да помогне за предотвратяване на някои видове онкологични заболявания, за управление на диабета и за запазване на паметта и мисловните способности при по-възрастните

Бананите, портокалите, сушените сини сливи, доматите, картофите, боб „Лима“ и слънчогледовите семки са богат източник на този минерал. Прочетете в статията какво количество от него ви е необходимо в зависимост от вашата възраст

Специфични хранителни вещества могат да повишат чувството за самоувереност, като подхранват мозъка и впоследствие влияят положително на емоциите, сочи проучване на Европейския университет във Валенсия.

Изследване на Чикагския университет, публикувано в ACS Chemical Biology, разкрива, че лантибиотикът низин, който се добавя към храните, за да се предотврати развитието на бактерии, може да влияе както на патогените, така и на полезните чревни бактерии при хората

Според изследване на Харвардското училище за обществено здраве „Т.Х.Чан“ 25% от 18-те милиона случая на онкозаболели в САЩ могат да бъдат предотвратени чрез подобряване на диетата

Преддиабетното състояние е червена лампа, която алармира, че трябва да се вземат мерки. WebMD предлага няколко съвета за хранене, които могат да помогнат.

Грелинът се произвежда и освобождава в стомаха. Хората често го наричат "хормон на глада", защото повишава апетита. Той също така подпомага регулирането на кръвната захар, предотвратява разграждането на мускулите и предпазва сърцето

Ново проучване сочи, че само за две седмици настъпва промяна, която може да намали риска от инсулт и инфаркт и инсулт с 5%

Добавете овесени ядки, броколи, боровинки, бадеми, билки и подправки към хранителния си режим. Стойте далеч от мазните храни и пакетираните снаксове

Гените, хормоните,поддържането на висока температура вкъщи, намаляването на въглехидратите са сред основните фактори

Medical News Today описва актуалните изследвания, оценяващи ролята на белтъчините за растежа на мускулите и колко трябва да консумира човек всеки ден

Проучванията показват, че тя помага за понижаване на кръвната захар, засилване на метаболизма, намаляване на холестерола, предпазване от гъбични инфекции и др.

Може да е изненадващо, но научни изследвания сочат, че вероятно такава връзка няма
.webp)
Киселото зеле, кимчиу, туршиите и хлябът с квас са в списъка с полезни за чревното здраве храни

Говеждото, пилешкото, рибата, сушените плодове и др. са добър източник на този важен за организма елемент

На първо място като цяло е Средиземноморската, следвана от DASH и Флекситарианската. За най-бързо отслабване начело е кето храненето

Пастата, картофената салата, пуканките, свинското и други могат да бъдат полезни. От значение е как се приготвят и колко често присъстват на трапезата

Medical News Today разглежда настоящите изследвания и анализира ползите от честите хапвания с малки порции в сравнение с по-рядкото ядене, но в по-големи количества

В плодовете и зеленчуците този цвят често е признак за съдържание на антоциацини, които помагат за защита на клетките от увреждане

Редовната консумация на разнообразни продукти, богати на витамини и минерали, като цитрусови плодове, спанак, червени чушки и джинджифил, може да помогне за укрепване на организма

Канадски учени дадоха отговор на този въпрос

То помага включително за изграждане на здрави кости, защита на сърцето, предотвратяване на заболявания и подобряване на настроението.

Херинга и скумрия са двете най-здравословни риби, съобщи в интервю за РИА Новости диетологът Надежда Цапкина.

Лекарите наричат дюлята един от най-здравословните есенни плодове.