Нашият Блог

Интересни статии за здравословно хранене

Ултрапреработените храни и скритата заплаха за мозъка

Hово проучване ги свързва с ранните признаци на Болестта на Паркинсон

Ново откритие за ролята на пребиотиците в храненето и здравето на червата

Инулинът, който е в изобилие в бананите, пшеницата, лука и чесъна, не храни само „добрите бактерии“, а активира широка мрежа от микроорганизми в храносмилателната система, разкриха учени от Виенския университет

10 храни, които помагат в борбата с депресията

Млякото, пуешкото месо, морковите, сьомгата и зеленолистните зеленчуци са сред тях

Ограничаването на калориите изгражда силни мускули и стимулира гените за здравословно стареене

Това сочат резултатите от 2-годишно изследване на учени от американция Национален здравен институт, публикувани в Aging Cell

Потенциални рискове от пропускането на закуската

Този модел на хранене може да доведе до деструктивни промени в циркадния ритъм. Това пък може да повлияе негативно на съня, както и на инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата, твърдят учени от Станфордския университет.

Медицински митове: Витамини и хранителни добавки

Витамините и хранителните добавки днес са по-популярни от всякога. Но дали са точно това, което се твърди за тях? Medical News Today разглежда редица вярвания, свързани с хранителните добавки, и заблуди, отнасящи се до минералите.

Нутригеномика: как гените влияят върху хранителните нужди и здравето

Познаването на индивидуалните особености на организма и как той реагира на различни храни може да помогне за създаване на персонализирани диети, които да подобряват здравето и намаляват риска от хронични заболявания, пише News Medical

Ново проучване разкрива защо мазнините и захарите са неустоими

Те задействат нашите допаминови центрове за самовъзнаграждение, сочи ново проучване, публикувано в Cell Metabolism. Ние буквално трябва да се борим с подсъзнателния стремеж да изядем нещо мазно и сладко, твърдят учените

Защо се появява главоболие след пиене на червено вино?

Богатото съдържание на флавоноли, по-специално кверцетин, влияе върху начина, по който организмът метаболизира алкохола и това може да е причината, твърдят авторите на ново проучване, публикувано в Scientific Reports

Ползите за здравето от магнезия

Най-добре е минералът да се набавя от пълноценна храна, той може да бъде загубен при рафиниране и обработка. Прекомерната употреба на магнезиеви добавки може да бъде токсична, предуреждават специалистите

Ключът към балансираното хранене на растителна основа

Започнете с включване на разнообразни зеленчуци и плодове във всяко ядене и бавно намалявайте животинските продукти, съветват учени от „Харвард“

11 съвета за бързо намаляване на холестерола

Спрете трансмазнините, заредете се с фибри, хапвайте по-често риба и ядки, съветват учените

Веганска срещу всеядна диета: коя е по-ефективна за отслабване?

Ново проучване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, констатира че режимът на растителна основа е по-работещ при възрастни с наднормено тегло

Хапването на авокадо по време на бременност може да намали риска от алергии при бебетата

Приемът на този плод може да намали вероятността от прояви на ринит, пароксизмални хрипове, екзема и хранителни алергии, сочат резултатите от ново проучване

Ползите за здравето от консумацията на пуeшко

То е чудесен източник на протеини и селен и е с нисък гликемичен индекс. Учени твърдят, че приемът му може да помогне за предотвратяване на някои видове онкологични заболявания, за управление на диабета и за запазване на паметта и мисловните способности при по-възрастните

Защо се нуждаем от калий и как да си го набавим

Бананите, портокалите, сушените сини сливи, доматите, картофите, боб „Лима“ и слънчогледовите семки са богат източник на този минерал. Прочетете в статията какво количество от него ви е необходимо в зависимост от вашата възраст

Изследване показва, че храненето влияе на самочувствието

Специфични хранителни вещества могат да повишат чувството за самоувереност, като подхранват мозъка и впоследствие влияят положително на емоциите, сочи проучване на Европейския университет във Валенсия.

Проучване откри, че често използван консервант може да нарушава здравето на червата

Изследване на Чикагския университет, публикувано в ACS Chemical Biology, разкрива, че лантибиотикът низин, който се добавя към храните, за да се предотврати развитието на бактерии, може да влияе както на патогените, така и на полезните чревни бактерии при хората

Начини на хранене, които подпомагат за превенция на ракови заболявания

Според изследване на Харвардското училище за обществено здраве „Т.Х.Чан“ 25% от 18-те милиона случая на онкозаболели в САЩ могат да бъдат предотвратени чрез подобряване на диетата

Съвети за хранене при предиабетно състояние

Преддиабетното състояние е червена лампа, която алармира, че трябва да се вземат мерки. WebMD предлага няколко съвета за хранене, които могат да помогнат.

Хормонът на глада – какви са функциите му и как да управляваме нивата му в организма

Грелинът се произвежда и освобождава в стомаха. Хората често го наричат "хормон на глада", защото повишава апетита. Той също така подпомага регулирането на кръвната захар, предотвратява разграждането на мускулите и предпазва сърцето

4 порции кръстоцветни зеленчуци на ден помагат за понижаване на кръвното налягане

Ново проучване сочи, че само за две седмици настъпва промяна, която може да намали риска от инсулт и инфаркт и инсулт с 5%

Най-полезните и най-вредните храни за черния дроб

Добавете овесени ядки, броколи, боровинки, бадеми, билки и подправки към хранителния си режим. Стойте далеч от мазните храни и пакетираните снаксове

15 неща, които забавят метаболизма

Гените, хормоните,поддържането на висока температура вкъщи, намаляването на въглехидратите са сред основните фактори

Колко протеин ви е необходим, за да изградите мускули?

Medical News Today описва актуалните изследвания, оценяващи ролята на белтъчините за растежа на мускулите и колко трябва да консумира човек всеки ден

Ползи за здравето от канелата

Проучванията показват, че тя помага за понижаване на кръвната захар, засилване на метаболизма, намаляване на холестерола, предпазване от гъбични инфекции и др.

Медицински митове: Прави ли захарта децата хиперактивни?

Може да е изненадващо, но научни изследвания сочат, че вероятно такава връзка няма

Най-добрите вегански пробиотици

Киселото зеле, кимчиу, туршиите и хлябът с квас са в списъка с полезни за чревното здраве храни

Топ храни с високо съдържание на желязо

Говеждото, пилешкото, рибата, сушените плодове и др. са добър източник на този важен за организма елемент

Учени и лекари направиха класация на най-добрите диети

На първо място като цяло е Средиземноморската, следвана от DASH и Флекситарианската. За най-бързо отслабване начело е кето храненето

15 изненадващо здравословни храни

Пастата, картофената салата, пуканките, свинското и други могат да бъдат полезни. От значение е как се приготвят и колко често присъстват на трапезата

Кое е по-полезно: често хранене с малки порции или по-нарядко в по-големи количества?

Medical News Today разглежда настоящите изследвания и анализира ползите от честите хапвания с малки порции в сравнение с по-рядкото ядене, но в по-големи количества

Ползите от храните с пурпурен цвят

В плодовете и зеленчуците този цвят често е признак за съдържание на антоциацини, които помагат за защита на клетките от увреждане

15 храни, които подсилват имунната система

Редовната консумация на разнообразни продукти, богати на витамини и минерали, като цитрусови плодове, спанак, червени чушки и джинджифил, може да помогне за укрепване на организма

Какви са ползите от здравословното хранене?

То помага включително за изграждане на здрави кости, защита на сърцето, предотвратяване на заболявания и подобряване на настроението.

Посочиха най-полезната риба

Херинга и скумрия са двете най-здравословни риби, съобщи в интервю за РИА Новости диетологът Надежда Цапкина.

Лекарите наричат дюлята един от най-здравословните есенни плодове

Лекарите наричат ​​дюлята един от най-здравословните есенни плодове.

Ние ще изготвим твоя Индивидуален план

Започни сега