Потенциални рискове от пропускането на закуската

Много хора са чували фразата „Закуската е най-важното хранене за деня“, но гладуването до обяд (един от видовете периодично гладуване) е станало популярно и масово. Въпреки че може да е полезно за някои, лекарите и изследователите от Stanford Lifestyle Medicine изтъкват някои важни съображения, които трябва да се имат предвид от тези, които смятат да го следват.

„Ограничаването на времевия интервал, в който се приемат калории, се превърна в популярна диетична стратегия за подобряване на здравето и подпомагане на контрола на теглото. Гладуването до обяд е една от тези популярни стратегии“, казва д-р Джонатан Боне, специалист по лайфстайл медицина в Станфорд. „За някои това може да работи добре, но преобладаващата част от доказателствата сочат, че загубата на тегло е скромна и не е по-полезна от цялостното ограничаване на калориите“, обяснява той.

Странични ефекти от пропускането на закуската

Отлагането на първото хранене за деня до обяд спада към категорията на времево ограниченото хранене. Въпреки че този модел на хранене може да помогне на някого да намали общия си калориен прием, той може да доведе и до деструктивни промени в циркадния ритъм. Това пък може да повлияе негативно на съня, както и на инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата.

В неотдавнашен преглед изследователите дискутираха потенциалните последици от пропускането на сутрешната закуска. В доклада се съобщаваше за връзки между отказа от сутрешно хранене и повишения риск от развитие на затлъстяване или диабет тип 2. Тези проучвания бяха фокусирани предимно върху краткосрочните ефекти от въвеждането на сутрешното гладуване в ежедневието, но дългосрочните ефекти от гладуването до обяд все още се проучват.

Хранене и циркаден ритъм

Закусването рано сутрин е един от сигналите, оказващи влияние върху генетичните пътища, които са в основата на циркадните осцилации в червата. Циркадните осцилации са от решаващо значение за прогнозиране на дневните енергийни нива и стартиране на метаболизма. Следователно пропускането на закуската може да отслаби сигналите на тези гени и да е една от причините някои хора, които не се хранят до обяд, да изпитват по-високи нива на глад през деня.

„Пропускането на закуската оказва влияние върху многобройни циркадни сигнали в организма, които може да не са оптимални“, казва д-р Боне. „Ако някой иска да изпробва подход с ограничаване на времето за прием на храна, може да има повече ползи от по-ранен хранителен прозорец (който да включва по-обилна закуска) с ограничена консумация на храна късно през нощта“, допълва той.

Въпреки че изследователите все още се опитват да разберат доколко тези промени в циркадния режим са въздействащи в дългосрочен план, възможно е нередовното или неадекватното захранване на организма да окаже отрицателно въздействие върху телесното тегло, метаболизма на глюкозата и цялостното здраве. Затова може да е по-здравословно да се даде приоритет на редовното хранене по едно и също време всеки ден.

„От гледна точка на циркадния режим редовността е от ключово значение“, подчертава Джейми Зейцър, доктор на науките, професор в Станфордския университет и член на екипа на Stanford Lifestyle Medicine Sleep. „Циркадната система очаква сигнали, като например прием на храна, в определени часове на деня и в отговор синхронизира дейността на червата“, обяснява той.

Не всяко гладуване е лошо

Гладуването до обяд е само един вид модел на хранене и не всички видове гладувания имат отрицателни ефекти върху здравето. Съществуват и други форми на периодично гладуване, които в момента се изучават от науката за дълголетието поради способността им да изграждат устойчивост към стрес и заболявания. За хората, изправени пред затлъстяване и свързаните с него хронични заболявания, не е доказано, че подходите с ограничаване на времевия диапазон за прием на храна (като поддържане на сутрешния прозорец на гладуване), са значително по-полезни за намаляване на теглото, отколкото тези, които следват общи методи за ограничаване на калориите.

„При хората с кардиометаболитни заболявания, свързани с теглото, като диабет тип 2, повечето форми на отслабване могат да подобрят състоянието им. Намирането на начин за създаване на устойчив калориен дефицит за намаляване на килограмите е предизвикателство, така че ако някакъв вариант на периодично гладуване работи за тях, това може да е ключът към началото на подобряване на цялостното им здраве“, обяснява д-р Боне.

Всеки, който обмисля някаква форма на периодично гладуване или ограничение на храненето в определен времеви прозорец, трябва да се консултира с лекаря си, за да се увери, че това е най-здравословното решение за него както от физическа, така и от психическа гледна точка, казват специалистите.

Специално за теб

Здравословно приготвена храна от нутриционист

Започни сега