Сладките картофи не са просто вкусна гарнитура – те са пъстри, питателни и пълни със здравословни изненади. От древна Южна Америка до днешните супермаркети, те продължават да печелят сърцата (и стомасите) на хората с богатия си хранителен профил и универсалност в кухнята. Ето защо е добре да бъдат превърнати в кулинарни приятели.
Антиоксиданти в изобилие
Не всички сладки картофи са оранжеви. Кожата и вътрешността им могат да бъдат бели, жълти, кафяви, червени, розови и лилави. Цветовата гама носи различни хранителни вещества на трапезата. Смята се, че сладките картофи с пурпурна месеста част съдържат супер високи нива на антиоксиданти и противовъзпалителни агенти. Когато тези вещества преминават през организма ви, те балансират свободните радикали - химикали, които увреждат клетките ви.
Богат източник на бета-каротин и витамин А
Сладкият картоф е един от най-богатите източници на бета-каротин – провитамин, който организмът превръща във витамин А. Консумацията на един средно голям печен сладък картоф осигурява повече от 150% от дневната нужда от този мастноразтворим витамин. Витамин А е от съществено значение за:
- здравето на очите и зрението,
- имунната система,
- кожата и лигавиците.
Бета-каротинът изпълнява и функцията на мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и намалява риска от клетъчно увреждане.
Съединения, които се борят с рака
Учените установили, че тези цветни картофи имат уникален протеин, наречен инхибитор на протеазата. При тестване срещу ракови клетки се оказало, че той спира растежа на някои от тях.
Витамини и минерали
Сладките картофи са богати на витамин С, който укрепва имунната система. Високите нива на калий помагат за контролиране на кръвното налягане, а калцият укрепва костите.
Подпомагат гликемичния контрол
Белите картофи, които обикновено се консумират печени или под формата на пържени картофи, заемат високо място в гликемичния индекс, който измерва колко бързо храната влияе на кръвната ви захар. Сладките картофи имат по-нисък гликемичен индекс от обикновените картофи, което ги прави подходящи за хора с инсулинова резистентност или предразположеност към диабет тип 2. Те имат и повече фибри - около 5 грама в порция от 3/4 чаша, които:
- забавят усвояването на въглехидратите,
- помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар,
- подобряват храносмилането и поддържат чревната микрофлора.
Добър източник на желязо
Сладките картофи са добър източник на желязо. Това ги прави звезден материал за вегетарианци и вегани. Ето защо: Месото съдържа хемно желязо, което организмът ви усвоява по-лесно от нехемното, което се съдържа в плодовете, зеленчуците и ядките. Но ако ядете храни с много витамин С, като например сладки картофи, организмът ви може да усвои по-добре нехемното желязо.
Печете ги, не ги пържете
Начинът, по който приготвяте сладките картофи, може да има голямо значение за хранителните стойности, които ще получите от ястието. В едно проучване е измерено колко каротеноиди, като бета-каротин, остават в храната след това. Най-простият метод - печенето на фурна - се оказва най-добрият.
Налични са целогодишно
Може би свързвате сладките картофи повече с есента, когато те играят главна роля в запеканки и пайове. Защо да ги ограничавате до няколко месеца, когато можете да им се наслаждавате по всяко време? В повечето супермаркети има сурови и консервирани сладки картофи през цялата година.