Специалистите по хранене алармират за това колко много консумацията на храна може да повлияе на риска от онкологично заболяване или липсата на такъв. Според изследване на Харвардското училище за обществено здраве „Т.Х.Чан“ 25% от 18-те милиона случая на рак в САЩ могат да бъдат предотвратени чрез подобряване на храненето. Според Американското дружество за борба с рака наднорменото тегло или затлъстяването могат да изложат хората на риск от редица видове рак, включително рак на гърдата, черния дроб, дебелото черво и др.
Според експерти от Харвард здравословният хранителен режим може да помогне за предотвратяване на тези заболявания чрез намаляване на рисковете, свързани със затлъстяването - най-вече хроничното възпаление. Развитието на възпаление в резултат на неправилно хранене предизвиква повишаване на нивата на инсулина, което може да доведе до появата на инсулиноподобни растежни фактори IGF-1, казва д-р Едуард Джованучи, професор по хранене и епидемиология в Харвардския университет. Тези инсулиноподобни растежни фактори казват на клетките, че наоколо има достатъчно хранителни вещества и те трябва да продължат да растат.
„Това вероятно води до голямо клетъчно размножаване, а при многото делящи се клетки има по-голям риск да се получи мутация, която в крайна сметка да доведе до рак. Причиняващото рак хронично възпаление (което може да възникне в продължение на дълъг период на лоши хранителни навици) обаче не е същото като острото възпаление, което може да възникне, да речем, след като човек си удари пръста на крака“, обяснява Джованучи. „Хроничното възпаление се случва в продължение на години и клетките се дисрегулират и мутират. Това е видът възпаление, върху който смятаме, че диетата и храненето могат да окажат влияние“, казва д-р Тимъти Ребек, професор по превенция на рака в Харвард.
Храненето, базирано предимно на растителна основа, е най-добрият начин за дългосрочно здраве и превенция на онкологични заболявания, твърди Елиза Леоне, регистриран диетолог и уелнес мениджър в Restaurant Associates пред WebMD. Според нея не става дума за изцяло вегетарианска диета, а за това в менюто да преобладават предимно растителни продукти. Тя дава пример с „Харвардската чиния за здравословно хранене“, според която в чинията трябва да има 50% плодове и зеленчуци, 25% пълнозърнести храни/зърнени храни/скорбяла и 25% протеини. Протеините могат да бъдат от животински произход (като яйца, млечни продукти, нетлъсто месо) или растителни (като тофу, боб, ядки). Прекалено преработените меса, като например салами, деликатеси и червеното месо трябва да се консумират пестеливо.
„Възпалението, инсулинът и затлъстяването вървят заедно, а преработените храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати (например бял хляб) и вероятно наситени мазнини допринасят за прекомерния енергиен (калориен) прием по начало. Хроничното възпаление е важно за рака. Затова смятам, че преработените храни определено са важна част от уравнението", ", казва Джованнучи.
По-голямата част от менюто трябва да се състои от пълноценни храни, като например тези от земята, и трябва да се обръща внимание на размера на порциите, казва Ребек. Пълноценните храни включват храни като ориз, картофи, боб, плодове и зеленчуци в сравнение с преработените храни като хляб, бисквити и тестени изделия. „Доказателствата за това идват от проучвания както върху хора, така и върху животни и те сочат, че ограничаването на калориите може да бъде много полезно. Населението, което ограничава калорийния прием, обикновено е по-здраво, има по-малко ракови и сърдечносъдови заболявания. Проведените изследвания на животински модели показват същото“, допълва Ребек.
Един прост начин за контролиране на порциите е да се използват по-малки чинии.
Алкохол и рак
Може би си спомняте за изследванията, според които една или две чаши червено вино всяка вечер подпомагат здравето на сърдечносъдовата система. Сега някои експерти се противопоставят на това твърдение - особено когато става въпрос за риска от рак и консумацията на алкохол. Всъщност изследванията показват, че няма „безопасен“ вид алкохол - казва Ребек.
Според Международната агенция за изследване на рака алкохолът е канцероген от клас 1 (което означава, че може да причини рак). По-специално редовното пиене на много алкохол е свързано с различни видове рак, посочва Ребек. Може да се колебаете дали да се откажете от бирата след работа или от коктейлите с приятелки. Но много неща в живота са свързани с риск и можете да изберете по-разумен избор, като например да намалите консумацията на алкохол от често до от време на време, обяснява той.
Хранителни добавки и рак
Важно е също така да се помни, че добавките и витамините трябва да са допълнение, а не заместител на здравословната диета. Това до голяма степен се дължи на факта, че тялото може да приема хранителни вещества чрез храната много по-ефективно, отколкото чрез добавките, каза Леоне. Освен това повечето витамини и добавки може да не са толкова необходими, обяснява Джованнучи. Всъщност някои изследвания показват, че особено високите дози добавки като цинк и селен всъщност могат да увеличат риска от някои видове рак.
Тези, които действително могат да помогнат за предотвратяване на раковите заболявания, са калцият, мултивитамините и витамин D. Едно проучване в Харвард установи, че 2000 международни единици витамин D значително намаляват риска от смърт от рак след 6 години. Други изследвания показват, че калцият е чудесна превантивна мярка за рак на дебелото черво, според Джованкучи. „Ако хората не приемат или не консумират много млечни продукти, може би не е лоша идея да приемат допълнително калций“, смята той.
Развенчаване на митове, свързани с рака и храненето
Публикациите в социалните медии, разпространяващи „диетични съвети“ сред масите, трябва да бъдат внимателно проучвани поради различните подвеждащи и направо опасни твърдения, свързани с храненето и превенцията на рака, казва Ребек. Един от най-вредните митове, които се тиражират, е, че някои витамини и минерали могат да се използват като заместител на животоспасяващите лекарства за химиотерапия и ваксини, казва той. „Виждам много дезинформация, а понякога и дезинформация, която измества утвърдени, научно обосновани практики и се опитва да ги замени с нещо от рода на: „просто вземете това хапче, просто изяжте този зеленчук, просто изпийте този сок и няма да имате нужда от химиотерапия. „Това са митовете, които според мен са най-опасни“, заявява ученият.