По време на празничния сезон виното обикновено е предпочитана алкохолна напитка. За съжаление, при някои хора дори малко количество от него - в частност червено вино - може да предизвика главоболие.
Ново проучване, публикувано в списание Scientific Reports, изследвало причината, поради която червеното вино причинява главоболие, в сравнение с други алкохолни напитки, които нямат същия ефект. Учените открили, че богатото съдържание на флавоноли в червеното вино, по-специално кверцетин, влияе върху начина, по който организмът метаболизира алкохола и това може да доведе до главоболие.
Интересно е, че кверцетинът е антиоксидант, който се съдържа в плодове като гроздето и в зеленчуците. Когато се комбинира с алкохол обаче, той може да има отрицателни странични ефекти.
„Най-интересният аспект на този проект е, че ефектът не е директен“, обяснява пред Medical News Today виненият химик и съавтор на изследването д-р Андрю Уотърхаус. Той е почетен професор в катедрата по лозарство и енология на Калифорнийския университет. „С други думи, установихме, че кверцетин глюкуронидът е „виновникът“, но ако го консумирате в друга храна, няма да получите главоболие. Според нашата хипотеза главоболие ще се появи само при едновременна консумация на кверцетин и алкохол. Мисля, че това е причината изясняването на този въпрос да отнеме толкова много време“, казва д-р Уотърхаус.
Какво причинява главоболието от червено вино?
„Червеното вино съдържа повече танини и хистамини в сравнение с бялото вино, които са фактори, допринасящи за главоболието. Кверцетинът е нов потенциален фактор, друг виновник за това защо хората изпитват главоболие от червено вино“, обяснява д-р МериАнн Мейс, невролог в Кливландската клиника.
По-конкретно, кверцетинът променя формата си, когато се метаболизира с алкохол. „Проблеми възникват, когато кверцетинът взаимодейства с алкохола по време на метаболизма, тъй като се превръща в различна форма - кверцетин глюкуронид“, посочва Каролин Столте, медицинска сестра в Mercy Personal Physicians в Балтимор, Мериленд. „Изследователите са открили, че този метаболизъм води до натрупване на ацеталдехид - установен токсин. Това предизвиква класическите симптоми на зачервяване, главоболие и гадене, които обикновено се свързват с червеното вино“, обяснява тя.
Преди се е смятало, че червеното вино съдържа и по-високи нива на хистамини и танини в сравнение с бялото вино, към които някои хора могат да бъдат чувствителни, казва Столте. При хора, предразположени към главоболие, дори малки количества вино могат да се окажат отключващи заради кверцетина.
Освен това нивата на кверцетин се влияят от условията на отглеждане на гроздето, като излагането на слънчева светлина по време на растежа може да доведе до по-високо съдържание на това вещество.
„Когато консумираме алкохол, тялото ни бързо се заема да го разгради до други съединения, от които е по-лесно да се отървем. Едно от тези съединения се нарича ацеталдехид. Известно е, че ацеталдехидът причинява много от неприятните симптоми на махмурлука, които всички познаваме, включително главоболие. За щастие телата ни произвеждат ензим, който разгражда и ацеталдехида. Той се нарича алдехиддехидрогеназа“, обяснява д-р Нейт Ууд, преподавател по медицина в медицинския факултет на университет „Йейл“.
„Вероятно познавате хора, на които алкохолът като че ли влияе по-силно. Те стават много зачервени, когато пият и изглежда, че не могат да приемат толкова много алкохол, колкото другите. Освен това може да получат по-силно главоболие след това. При някои това се дължи на генетична вариация, която кара алдехиддехидрогеназата да работи по-слабо. В резултат в организма им по-бързо се натрупва ацеталдехид и те преживяват по-силно махмурлука“, допълва д-р Ууд. Производно на кверцетина, съдържащо се в червеното вино, наречено кверцетин-3-глюкуронид, може да има подобен ефект. Новите изследвания показват, че то действително действа като блокира алдехиддехидрогеназата, обяснява той.
Точно както при тези, които имат генетична вариация, алдехиддехидрогеназата не работи много добре, натрупва се ацеталдехид и се появява главоболие. Тъй като е доказано, че червеното вино съдържа повече производно на кверцетина, отколкото бялото вино, това може да обясни защо то причинява повече главоболие.
Защо някои хора са по-податливи на главоболие от други?
Първо, важно е да се разбере, че „има две части на алкохолния метаболизъм: алкохолдехидрогеназа и ацеталдехиддехидрогеназа. Кверцетинът може да блокира този метаболизъм, може да се получи натрупване на ацеталдехид“, казва Мейс.
Възможно е да има и генетичен компонент, който трябва да се вземе под внимание. „При някои хора може да липсва ензимът, който може да метаболизира алкохола във виното, което включва разграждането на хистамини. Тези хора са по-податливи“, допълва тя.
Жените може да са по-склонни към главоболие
Освен това жените са по-податливи на главоболие вследствие на консумация на вино. „Жените имат повече телесни мазнини от мъжете, които съхраняват алкохола. Те имат по-ниска алкохолдехидрогеназа (ензимът, който метаболизира алкохола) в кръвта си, така че на тях им отнема повече време да метаболизират алкохола, отколкото на мъжете“, обяснява Долорес Уудс, регистриран диетолог в Училището по обществено здраве към UTHealth Хюстън.
Как да намалим до минимум главоболието от пиенето на вино?
Мейс предлага да се следват следните насоки:
• Избягвайте червеното вино, пийте бяло
• Избирайте висококачествени вина. По-нискокачествените вина може да са с по-високо съдържание на захар
• Избягвайте да пиете на празен стомах
• Практикувайте правилото 1 към 1 (чаша вино, след това чаша вода или глътка вино, след това глътка вода)
Важно е също така да се отбележи, че някои червени вина са по-добри от други. Мейс препоръчва пино ноар. „Пино ноар е по-добър избор в сравнение с по-плътните вина като каберне. Това може да се дължи на факта, че в него има по-малко количество танини. Възможно е също така определени сортове грозде или региони също да играят роля“, казва тя.
Въпреки това са необходими повече изследвания, когато става въпрос за конкретни видове червено вино.
Що се отнася до препоръките за бяло вино, „совиньон блан, шардоне или пенливи вина са с по-ниско съдържание на хистамини“, посочва Уудс. „Белите вина са с по-ниско съдържание на танини. Ако смятате, че сулфитите причиняват главоболието ви, опитайте такова без добавени сулфити“, допълва тя.