Ново откритие за ролята на пребиотиците в храненето и здравето на червата

Новаторско проучване, ръководено от Дейвид Бери и Алесандра Рива от Центъра по микробиология и екологични системи (CeMESS) към Виенския университет, значително разширява разбирането за ролята на пребиотиците в храненето и здравето на червата. Изследването, публикувано в Nature Communications, разкрива обширните и разнообразни ефекти на инулина - широко използван пребиотик, върху човешкия чревен микробиом. Учените разглеждат своя метод като пионерска стъпка към персонализираните хранителни добавки.

През последните години пребиотици като инулина все повече привличат вниманието на хранителната индустрия и производството на хранителни добавки. Пребиотиците са несмилаеми хранителни компоненти, които насърчават растежа на полезните микроорганизми в червата. Инулинът - един от най-популярните пребиотици в търговската мрежа, се съдържа в изобилие в храни като банани, пшеница, лук и чесън. Когато сe консумират тези храни, инулинът достига до дебелото черво, където се разгражда и ферментира от чревните бактерии.

Проучванията показват, че инулинът може да има положително въздействие върху човешкото здраве, като например противовъзпалителни и противоракови свойства. Въпреки това сложната природа на човешките черва, в които живеят около 100 трилиона микроби, представлява предизвикателство при разгадаването на точните ефекти на добавки като инулина.

Иновативен подход за проследяване на въздействието на инулина

В едно скорошно проучване, проведено от изследователи от Виенския университет, са използвани флуоресцентно маркирани наночастици за проследяване на взаимодействието на инулина с чревните бактерии. При инкубация с проби от човешки изпражнения тези присадени с инулин наночастици дали изненадващ резултат: широк кръг чревни бактерии, много повече, отколкото се предполагаше досега, могат да се свързват с инулина.

„Повечето пребиотични съединения се усвояват селективно само от няколко вида микроби. Но всъщност установихме, че способността за свързване с инулина е наистина широко разпространена в нашата чревна микрофлора“, казва водещият изследовател Дейвид Бери.

Използвайки най-съвременна техника за идентифициране на клетки, които активно синтезират протеини, екипът открил, че разнообразна група бактерии активно реагира на инулин, включително някои видове, които досега не са били свързвани с тази способност, като например представители на клас Coriobacteriia.

„Добавките с инулин се предлагат на пазара от години, но липсваха точни научни доказателства за техния благоприятстващ здравето ефект“, казва Бери. „Преди смятахме, че инулинът стимулира главно бифидобактериите, така наречените „добри бактерии“, но сега знаем, че ефектът на инулина е много по-комплексен. Нашето изследване е пътеводна светлина за бъдещето на микробиомната медицина: с нашия метод хранителните добавки могат да бъдат персонализирани, прецизно разработени и научно обосновани в бъдеще“, добавя той.

Микрофлората на всеки човек реагира по различен начин на пребиотиците

„Интересно е, че при сравняване на проби от изпражненията на различни хора забелязахме значителни разлики в микробните общности, които реагират на инулина“, казва Алесандра Рива, също водещ автор на изследването. „Тези констатации подчертават важността на отчитането на индивидуалните различия при разработването на диетични препоръки и интервенции, базирани на микробиомите“, обяснява тя. Изследването на CeMESS допринася не само за по-доброто разбиране на метаболизма на пребиотиците в човешкия храносмилателен тракт, но и за по-добра рамка за неговото изследване. „Нашият подход за маркиране и сортиране на клетките въз основа на тяхната метаболитна активност е сравнително нов“, обяснява Рива. „Надяваме се, че нашето проучване може да послужи като рамка за бъдещи изследвания и разработване на нови терапии, базирани на микробиоми“, заключава тя.

Специално за теб

Здравословно приготвена храна от нутриционист

Започни сега